ОПИС ПРОЈЕКТА

У парку преко пута Центра за културу и информисање, поред моста на Ћехотини, данас је отворена прва јавна чесма, која ће користити свим грађанима Фоче.

ДЕТАЉИ ПРОЈЕКТА

Иницијатива за изградњу прве јавне чесме покренута је у прошлом скупштинском сазиву, због чињеница да наш град има велике капацитете питке воде, а да јавне чесме могу изузетно користи грађанима.

Јавне чесме биле су традиција у прошлим временима, а та традиција настављена је изградњом и стављањем у функције ове чесме која се налази у центру града. Чесму је изградило предузеће Извор. „Ја сам као одборник у претходном скупштинском сазиву имао иницијативу да се игради јавна чесма или више њих. Сад је то подржала општина и чесма је отворена. Иницијатива је покренута јер општина Фоча располаже великим капацитетима питке воде. Ово је јавна чесма, вода се неће наплаћивати, а сво одржавање на себе преузима предузеће „Извор“, рекао је директор предузећа Миомир Бојат.

Како најављују из предузећа Извор на овоме се неће стати. Имају у плану да врате у функцију још једну јавну чесму, на другој обали Дрине, у непосредној близини НИС пумпе.

„Сви памтимо да су Фочаци, у тешким временима када су биле свакодневне редукције воде, ту чесму користиле за снабђевање питком водом. Ми смо дошли на идеју да је реконструишемо јер она сада није у функцији. Уложићемо напоре да је приведемо намјени и да се она користи“, истакао је Бојат.

Услови за изградњу јавне чесме створили су се након реконструкције примарног водовода, истиче замјеник начелник општине Фоча Зоран Елез, који додаје да је ова инвестиција вриједна око 10.000 марака: „Ми до сада нисмо имали услове да урадимо јавну чесму, због лошег снабђевања града питком водом. Сада након реконструкције примарног водовода, стекли су се услови за изградњу јавне чесме и на овоме се неће стати“, закључио је Елез.

У околини Фоче налазе се и чесме са изворском водом и оне се могу реконструкцијом привести намјени, али је неопходно за Ођељење за урбанизам и стамбено-комуналне послове те изворишне чесме прогласе јавним, закључио је директор предузећа Извор Миомир Бојат.

ИЗВОЂАЧ РАДОВА

ПВиК а.д. “Извор” ФОЧА

 

ДЕТАЉИ ПРОЈЕКТА

Categories:
Client: Општина Фоча
Location: У парку преко пута Центра за културу и информисање
Surface Area: 5 m2
Completed: 2018
Value: $10000
Architect: ПВиК а.д. “Извор” ФОЧА
Link: Visit project

Тражите квалитетног извођача за Ваш наредни пројекат?