April 09 2019 0Comment

Почела обнова секундарног водовода- поставља се 20 км нових цијеви

Увођењем извођача радова у посао, данас је у Фочи озваничен почетак друге фазе обнове градског водовода, која подразумијева обнову секундарне градске мреже и изворишта Крупица у насељу Миљевина.

Бојан Мацура из Министарства финансија Републике Српске рекао је да ће се радови, чија је вриједност 2,7 милиона марака, финансирати из грантовских средстава ЕУ у износу од 586.000 КМ , а остатак из кредита Европске инвестиционе банке.

„Прву фазу, обнову примарног водовода, већ смо завршили, сада смо увели извођача за фазу два, а надамо се да ћемо већ следеће године увести извођача и за дио фазе три и фазе четири, а то су изградња секундарне канализационе мреже и реконструкција и проширење водоводних и канализиационих система“, рекао је Мацура.

Радосав Чубриловић, шеф техничке припреме у „Еко-Еуро тиму“, предузећу које је изабрано за извођача радова, каже да ће рок од 14 мјесеци сигурно бити испоштован.

„Велике су казне за непоштовање рокова, а нама је у интересу да се радови што прије заврше, јер нам тако остаје више новца. Већи дио трасе је исколчен, набављен је дио цијеви и фазонских комада, а прва копања по граду могу очекивати крајем ове и почетком наредне седмице“, рекао је Чубриловић.

Начелник општине Радисав Машић истиче да је ово највећи инфраструктурни пројекат у Фочи у посљедњих 50 година.

„Потребно је ископати 21.000 метара канала, положити нове цијеви, обезбиједити око 1.000 прикључака, што је огроман посао. Имали смо велике губитке на примарном водоводу, који смо обновили, али и у секундарној мрежи и рачуница говори да се око 60 одсто воде која крене са изворишта изгуби док дође до потрошача. На овај начин, практично, нећемо имати губитака“, рекао је Машић.

Он је навео да ће се углавном копати нова траса секундарног водовода, тако да ће редукције воде, током радова, бити сведене на најмању мјеру.