March 06 2019 0Comment

Почиње обнова секундарног водовода

У Фочи је данас потписан уговор између општине и извођача радова о другој фази реконструкције градског водовода, која подразумијева замјену секундарне мреже са прикључцима укупне дужине 20 километара, као и санацију изворишта Крупица у насељу Миљевина, у шта ће бити уложено 2,8 милиона марака.

Након што је у првој фази изграђен нови примарни цјевовод дуг 12 километара, Фоча ће добити и пет километара нове заједничке секундарне мреже и око 15 километара новог цјевовода за 4.000 прикључака, колико је потрошача у градској зони.

Осим у граду, радиће се и у насељу Миљевина удаљеном око 15 километара од Фоче, гђе ће, повећањм капацитета каптаже, бити ријешен дугогодишњи проблем недостатка воде.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да се радови се финансирају кредитним и грантовским средствима Европске инвестиционе банке.

„Ово је наставак изградње новог водовода, коју смо почели прије двије године. На овај начин, ријешићемо проблем са водом за наредних 50 до 100 година“, истакао је Машић.

Он је напоменуо да је у плану и трећа фаза у којој би се радила реконструкција канализационе мреже, уградњом нових колектора, а затим и пречистача отпадних вода.

Зоран Вучиновић, представник бањалучког предузећа „Еко-еуро тим“, које је изабрано за извођача радова, каже да је рок за почетак радова 42 дана од потписивања уговора.

„Рок за завршетак је 14 мјесеци и ми ћемо се трудити да посао завршимо у том року. Управо ово вријеме, када се излази из зиме, је најбоље за почетак радова“, рекао је Вучиновић.

Директор фочанског Предузећа за водовод и канализиацију „Извор“ Миомир Бојат каже да је водоводна мрежа у Фочи дотрајала и у веома лошем стању.

„То су уски профили цијеви разних врста- челичних, цементно-азбестних и других, а сада ћемо их промијенити цијевима са свјетским стандардима које су отпорне, тако да ћемо имати заиста добру секундарну мрежу у Фочи. У Миљевини ћемо уредити водозахват на изворишту Крупица, које има изузетно лош начин каптирања“, рекао је Бојат.

Радови ће подразумијевати прекопавање улица, као и повремена искључења воде, па су из општине и „Извора“ замолили грађане за разумијевање и стрпљење.