January 16 2019 0Comment

Нови концепт “Фочанске куће”

 

Отварањем изложбе слика Ликовне колоније Пале, данас је озваничен нови почетак “Фочанске куће”, која је промијенила намјену и од сада ће се углавном користити за културна дешавања.

Ову кућу, једну од најљепших у Фочи, прије више од 150 година, за вријеме Аустроугарске изградила је чувена српска трговачка породица Хаџивуковић, а због приморског стила градње и неимара са Јадрана који су је градили, била је позната као “Дубровачка кућа”.

Дуго година овај објекат, који је одавно у власништву водоводног предузећа “Извор”, био је запуштен и оронуо, а након што је “Извор” прешао у већинско власништво општине Фоча, 2012. године извршена је његова реконструкција, чиме је спасен од пропадања.

Прије двије године, објекат је понио назив “Фочанска кућа” када је био намијењен за промоцију и продају аутохтоних пољопривредних производа и туристичких сувенира, али та идеја није заживјела, па су општина и “Извор” одлучили да му промијене намјену.

На спрату објекта је простор идеалан за изложбе и друга културна дешавања.

“Првенствено ће бити намијењена као галерија за изложбе слика, а моћи ће да се организују и књижевне вечери. У приземљу је друга сала у којој ће бити стална поставка слика фочанских умјетника, а ту ће се налазити и завичајна збирка књижевних ђела фочанских писаца”, рекла је Бранка Саламадија, начелник општинског Ођељења за привреду и друштвене ђелатности.

Директор предузећа “Извор” Миомир Бојат каже да је на прољеће у плану отварање кафе-клуба.

“Уредићемо вањску терасу у етно стилу, као и читав кафе-клуб, а поџида ће ићи у мозиаку. Све ћемо радити полако и прецизно да заштитимо и сачувамо старе вриједности”, рекао је Бојат.

Предсједник Управног одбора Ликовне колоније Пале Саво Ристичевић каже да је изложба продајног карактера.

„Простор је измишљен за галерију, да не може бити љепши. Прави амбијент за изложбу слика”, рекао је Ристичевић.

У непосредној близини „Фочанске куће“ налази се Спортски центар „Партизан“, испред којег општина намјерава да уреди двориште, а у којем ће ускоро своје просторије добити и КУД Фоча, па би ова два објекта, како су замислили у локалној управи, могла постати мјесто за организацију разних омладинских активности.