December 24 2018 0Comment

ПВиК “Извор” Фоча: Набавком савремених уређаја спремни за другу фазу реконструкције водовода

Фочанско предузеће “Извор” недавно је набавило савремене уређаје за чеоно и фузионо спајање полиетиленских водоводних цијеви чиме је оспособљено, како за поправку кварова на новом доводном цјевоводу, тако и за изградњу и поправку нових полиетиленских цјевовода који су планирани у другој фази изградње водовода на подручју општине.

Радници “Извора” претходно су обучени за руковање новим уређајима, а потом су на терену извршили спајање полиетиленских цијеви.

Из овог предузећа напомињу да је употреба класичних универзалних спојница за поправку кварова или изградњу нових полиетиленских цјевовода изузетно скупа и релативно непоуздана.

-Због тога смо и набавили нове уређаје како бисмо евентуалне кварове ефикасно отклањали, а при томе трошкови поправке биће мањи и како бисмо спремно дочекали другу фазу изградње секундардног водовода и његово касније одржавање-појаснисли су у предузећу “Извор”.

У овом предузећу подсјећају да су нови доводни цјевовод за снабдијевање града водом, изграђен у првој фази водовода у укупној дужини од преко 12 км, као и секундарни цјевоводи рађени од савременог материјала полиетилена.

  • Сви нови планирани цјевоводи у другој фази овог капиталног пројекта за Фочу биће изграђени од полиетиленских цијеви-додали су у “Извору”.

Прва фаза реконструкције водовода у Фочи завршена је прошле године. Изграђен је главни водовод, каптажа, нови резервоар у граду, растеретна комора, аутоматска хлорна станица, секундарни цјевоводи мањих пречника и 2 000 прикључака са аутомастким очитавањем. Ускоро се очекује и почетак друге фазе овог пројекта који подразумијева замјену секундарне мреже, изградњу водовода до Драгочаве, изградњу водовода у Миљевини и реконструкцију и изградњу канализационе мреже.

Трећа фаза обнове водовода подразумијева изградњу колектора отпадних вода чиме би овај капитални пројекат у Фочи, чија је укупна вриједност десет милиона евра, био приведен крају. Осим Фоче, пројекат обнове водовода проводи се у више од двадесет локалних заједница у Српској, а проводе га Влада Српске и Европска инвестициона банка.